adviseurs voor natuuren buitengebied

Bosbeheer Grotels bos

Opdracht
Tussen Bakel en Aarle-Rixtel ligt het circa 115 ha grote Grotels bos. In het zuiden van het bos ligt de Aerlesche visvijver. Het bos is particulier eigendom. De eigenaar heeft Staro Natuur en Buitengebied gevraagd blijvend te adviseren over het bosbeheer.

Aanpak
Uit kostenoverwegingen worden er niet jaarlijks werkplannen gemaakt. Geen papier maar concrete acties is het devies. Enkele keren per jaar wordt het bos bezocht en wordt er bepaald of er werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. De ene keer is dat de bestrijding van ongewenste soorten, de andere keer padenonderhoud of houtoogst.

De eigenaar van het Grotels bos ontwikkelt nabij de visvijver een recreatieve poort. Een nieuwe vijver zal gebruikt worden om pootje te baden en dienst doen als forellenvijver. Er komt een paviljoen en de recreatieve infrastructuur wordt versterkt met onder andere een klootschietbaan en een ATB-parcours. Naast de recreatieve ontwikkeling wordt ook de natuur versterkt. De oevers van de visvijver worden opgewaardeerd en in het bos komen op laaggelegen plaatsen enkele poelen. Versterking van natuurwaarden en beleving gaan hier hand in hand. Ook bij de ontwikkeling van de natuurpoort adviseert Staro Natuur en Buitengebied.

Resultaat
Het Grotels bos is gevarieerd en aantrekkelijk. Er blijven volop mogelijkheden om hout te oogsten voor de eigenaar. De komende jaren zal het accent mogelijk meer op verjonging dan op kaalkap komen te liggen. De bestrijding van prunus verdient blijvende aandacht.

Staatsbosbeheer Natuurmonumenten BTL Dura Vermeer Gemeente Boxmeer Klokgroep Gemeente Boxmeer gemeente Gennep port of Rotterdam Bureau Verkuylen gemeente Cranendonck gemeente Helmond BTL advies gemeente Bergeijk Heijmans Pouderoyen Compagnons Pro Persona Rijksvastgoedbedrijf Talis Van Oord Waterschap Aa en Maas gemeente Gemert-Bakel
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten