adviseurs voor natuuren buitengebied

Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer gemeentebossen Landerd

Opdracht
Gemeente Landerd is eigenaar van het grootste deel van de Schaijkse heide. In deze overwegend naaldbossen wordt regelmatig hout gekapt om de functievervulling van het bos te versterken. Staro Natuur en Buitengebied heeft opdracht gekregen om kort voorafgaand aan de kap alle opstanden te inventariseren in het kader van de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer.

Aanpak
Om een goed beeld te krijgen van welke natuurwaarden en eventueel cultuurhistorische waarden bescherming verdienen wordt het bos intensief onderzocht. In banen die maximaal 20 meter uiteen liggen worden de opstanden doorlopen. Zo kan de medewerker ecologie aan beide zijden 10 meter goed overzien. Waarnemingen van bijvoorbeeld horsten van roofvogels, mierenhopen en nesten van eekhoorns worden met behulp van GPS vastgelegd. Vervolgens wordt beoordeeld of voor dunning gemarkeerde bomen ontdaan moeten worden van de bles zodat ze niet gekapt worden. De te beschermen locatie wordt met linten gemarkeerd zodat ze tijdens het werk niet over het hoofd kunnen worden gezien. De resultaten worden verwerkt in een heldere rapportage voorzien van de te ondertekenen checklist van de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer en met duidelijke kaarten voor de aannemer.

Resultaat
De houtoogstwerkzaamheden kunnen op verantwoorde wijze en binnen de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer worden uitgevoerd. Binnen deze opdracht zijn door inachtneming van de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer de volgende elementen beschermd:

+     85 holtebomen
+     11 mierenhopen
+     1 horst
+     1 dassenburcht
 

Staatsbosbeheer Natuurmonumenten BTL Dura Vermeer Gemeente Boxmeer Klokgroep Gemeente Boxmeer gemeente Gennep port of Rotterdam Bureau Verkuylen gemeente Cranendonck gemeente Helmond BTL advies gemeente Bergeijk Heijmans Pouderoyen Compagnons Pro Persona Rijksvastgoedbedrijf Talis Van Oord Waterschap Aa en Maas gemeente Gemert-Bakel
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten