adviseurs voor natuuren buitengebied

0492 450 161

opsnoeien en kwaliteitshout

Opsnoeien en kwaliteitshout
In Nederland is de hoeveelheid kwaliteitshout die op de markt wordt gebracht beperkt. Aan de productie van kwaliteitshout is maar door weinigen consequent aandacht besteed. Veel beheerders zien op tegen de investering van het opsnoeien. Want opsnoeien is bij veel boomsoorten noodzakelijk om noestvrij hout te kunnen produceren.

Kwaliteitshout
De tijd tussen de investering van het opsnoeien en de oogst van de boom is lang. Rekening houdend met rente moet het kwaliteitshout bij kap een meeropbrengst opleveren. In de praktijk blijkt er een consequent prijsverschil te bestaan tussen hout dat niet noestvrij is en kwaliteitshout. Wanneer het eindproduct fineerhout is, is de meeropbrengst het grootst. De onlangs onder de aandacht gekomen QD-methode (kwalificeren en dimensioneren) biedt goede handvatten om de productie van kwaliteitshout naar een hoger plan te brengen.

Staro Natuur en Buitengebied
Binnen Staro Natuur en Buitengebied zijn we er van overtuigd dat investeren in de teelt van kwaliteitshout loont. We selecteren de kwaliteitsbomen in een vroeg stadium en snoeien in een of enkele keren op. We leggen de locatie en een aantal belangrijke kenmerken vast om een consequent beheer van de kwaliteitsbomen te garanderen. We zien het als onze taak en uitdaging de waarde van de staande houtvoorraad in de bossen die we beheren op termijn minimaal te verdubbelen.


Meer weten over kwaliteitshout, klik dan hier!

 

Staatsbosbeheer Natuurmonumenten BTL Dura Vermeer Gemeente Boxmeer Klokgroep Gemeente Boxmeer gemeente Gennep port of Rotterdam Bureau Verkuylen gemeente Cranendonck gemeente Helmond BTL advies gemeente Bergeijk Heijmans Pouderoyen Compagnons Pro Persona Rijksvastgoedbedrijf Talis Van Oord Waterschap Aa en Maas gemeente Gemert-Bakel
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten