Opsnoeien kwaliteitsbomen Liesbos

Opdracht

Begin 2019 kreeg Staro opdracht voor het opsnoeien van 190 kwaliteitsbomen in het Liesbos. Het Liesbos, in de Baronie van Breda, wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Aanpak

De op te snoeien kwaliteitsbomen waren al door Staatbosbeheer geselecteerd en gemarkeerd. Hierdoor waren ze voor de snoeimedewerkers makkelijk te vinden in het bos. De kwaliteitsbomen worden opgesnoeid met behulp van een ladder. We snoeien met een gebogen handzaag waardoor we zeer nauwkeurig kunnen werken. De bomen worden in principe tot 8 meter opgesnoeid, maar de kenmerken van de individuele boom bepalen de daadwerkelijke eindhoogte. Zo kan een splitsing op 7 meter bepalen dat er niet verder dan 7 meter is gesnoeid en een boom met dode takken boven de 8 meter kan hoger worden opgesnoeid. De maximale hoogte die is gesnoeid ligt rond de 9 meter. De locatie van de boom is met de telefoon op GIS-kaart vastgelegd. We meten de diameter op borsthoogte en leggen de soort vast. Tevens is de opgesnoeide hoogte vastgelegd en de datum van de snoei.

Resultaat

De locaties van de opgesnoeide bomen zijn ingemeten met GPS en helder weergegeven op kaart. Daaraan zit een bestand gekoppeld met de overige gegevens van de bomen. Hiermee worden de kwaliteitsbomen in de toekomst weer terug gevonden en gemonitord.

Meer weten over kwaliteitshout, kijk op www.kwaliteitsboom.nl.

Vergelijkbare projecten

leaf