Zuiveren bosverjonging gemeente Cranendonck

Opdracht
In 2016 was er tijdens de boomfeestdag douglas- en eikenverjonging in het bos van de gemeente Cranendonck aangeplant. De verjonging kwam in de verdrukking door opkomende berk en vuilboom.

Aanpak
Staro heeft de jonge bosaanplant met de bosmaaier vrijgezet. Ook zijn met de hand berk en vuilboom geknakt om ruimte te geven aan de verjonging. Door te zuiveren, ruimte geven aan de gewenste soort, wordt voorkomen dat de aanplant van douglas en eik sterft door concurrentie. Daarbij moet gedacht worden aan concurrentie in licht, maar ook aan concurrentie in voedingsstoffen. Berk en vuilboom komen van nature massaal voor in het bos van Cranendonck en verjongen goed. De natuurlijke verjonging van douglas en eik verloopt moeizamer en verjonging hiervan heeft soms dus wat hulp nodig om groot te worden.

Resultaat
Met het zuiveren krijgt de verjonging van douglas en eik een kans om groot te worden. Dit draagt bij aan de diversiteit en daarmee aan de bestendigheid en de potenties van het bos. Douglas en eik zijn geschikte soorten om op te snoeien tot kwaliteitshout.

Vergelijkbare projecten

leaf