Opsnoeien voor kwaliteitshout in Bergeijk

Opdracht

De gemeente Bergeijk is een ambitieuze boseigenaar met een respectabele bosoppervlakte van 1.450 hectare. Een van de speerpunten van het bosbeheer is het verhogen van het aandeel kwaliteitshout. Staro Natuur en Buitengebied heeft opdracht gekregen om dit jaar 1.000 kwaliteitsbomen te selecteren en op te snoeien.

Aanpak

Bij het werken aan kwaliteitshout gebruiken we de toekomstbomenmethode als basis en de QD-methode als inspiratiebron. Dit resulteert in het vroeger selecteren van de toekomstbomen en het sterker vrijstellen. Vooral bij lichthoutsoorten is dit van belang om optimaal gebruik te maken van de groeikracht die de bomen in de jeugdfase hebben. We nemen alleen genoegen met de beste bomen: kaarsrecht, onbeschadigd en vitaal. De geselecteerde bomen markeren we met twee ringen op borsthoogte. Vervolgens worden de bomen opgesnoeid tot een hoogte van 6,5 tot 9,0 meter. De hoogte is vooral afhankelijk van het moment van snoeien. Wanneer er boven de 6,5 meter geen levende takken zitten wordt doorgesnoeid tot maximaal 9 meter. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de potentie die de boom heeft om kwaliteitshout te leveren.

Resultaat

Door 1.000 bomen per jaar op te snoeien stijgt het aandeel kwaliteitsbomen in de gemeentebossen van Bergeijk in hoog tempo. Door de groei te monitoren wordt duidelijk hoe de voorraad kwaliteitshout zich ontwikkelt. De gemeente heeft daardoor een goed beeld van de stijging van de waarde van de houtvoorraad. Het is onze ambitie die waarde op termijn te verdubbelen.

Vergelijkbare projecten

leaf