Meten met de SSNIP

Staro Natuur en Buitengebied heeft het op zich genomen om voor de sector kennis te vergaren over bodemverdichting als gevolg van bosbeheer. Het gaat over het meten van bodemverdichting, het voorkomen ervan en het verzamelen van informatie over de gevolgen van bodemverdichting. We diverse organisaties binnen de sector bereid gevonden dit onderwerp samen met ons op te pakken.

Het meten van bodemverdichting is duur en lastig. Daarom gebruiken we als goede indicator de indringingsweerstand van de bodem. Die metingen gebeuren met een penetrologger. Het goed uitvoeren van metingen is een uitdaging omdat er een conus met gelijke kracht en snelheid de grond in moet worden geduwd. Om de betrouwbaarheid van de metingen te verbeteren heeft Staro Natuur en Buitengebied een armatuur ontwikkeld waarmee de hand-penetrologger van Eijkelkamp met een constante snelheid in de bodem gedrukt kan worden. Het samenstel van de penetrologger met het armatuur hebben we de Steady Speed–No Impact–Penetrologger, oftewel de SSNIP genoemd.

Met de SNIPP is het nadeel van de penetrologger dat de verkregen metingen te variabel werden naarmate er meer moeite gedaan moest worden om de logger nog verder in de bodem te duwen verholpen. We kunnen nu ook betrouwbare metingen doen op dieptes waar we het meest benieuwd naar zijn. Met een zeer lage impact op het bos kan nu de volle potentie van de logger gebruikt worden; namelijk tot 80 cm diep met een maximale druk van 10 MPa.

Inmiddels is het eerste onderzoek naar invloed van bodemverdichting door bosexploitatie op groei van bomen met de SSNIP uitgevoerd. De resultaten, die we binnenkort zullen publiceren, hebben ons enthousiast gemaakt nog meer onderzoek te doen met de SSNIP.

leaf