Afvangen levendbarende hagedissen Natuurpoort Nederheide

Opdracht

In het bosgebied Nederheide is de gelijknamige Natuurpoort aangelegd. Voordat de bouw van het aantrekkelijke paviljoen kon starten dienden alle levendbarende hagedissen van de bouwlocatie verwijderd te zijn. Staro Natuur en Buitengebied heeft het afvangen van deze beschermde soort uitgevoerd.

Aanpak

Voordat de levendbarende hagedissen uit winterslaap kwamen is het terrein onaantrekkelijk gemaakt. Het grootste gedeelte is gemaaid en takken zijn verwijderd. Het leeg te vangen gebied is rondom afgezet met een scherm om te voorkomen dat levendbarende hagedissen van buiten het gebied de bouwlocatie op zouden komen. Direct na de winterslaap zijn vele emmertjes ingegraven om de levendbarende hagedissen te vangen. De emmertjes zijn meerdere keren per dag gecontroleerd. In totaal zijn een kleine twintig levendbarende hagedissen gevangen en in nabijgelegen geschikt habitat vrijgelaten.

Resultaat

Na het afvangen van de levendbarende hagedissen heeft Staro Natuur en Buitengebied het terrein vrijgegeven voor de benodigde bouwactiviteiten. Zo heeft men binnen de randvoorwaarden van de Wet natuurbescherming en de gedragscode voor de bouw- en ontwikkelsector het plan kunnen realiseren. Inmiddels is Natuurpoort Nederheide geopend.

Vergelijkbare projecten

leaf