Klimaatbestendige bosverjonging

Opdracht
Verspreid in de bossen van de gemeenten Cranendonck en Bergeijk heeft Staro verjonging aangeplant waardoor het bos klimaatbestendiger wordt.

Aanpak
Om de kansen met betrekking tot klimaatadaptatie van het bos te vergroten is bij de keuze van soorten rekening gehouden met het veranderende klimaat. De soorten die zijn aangeplant zijn boomhazelaar, peervormige lijsterbes en elsbes. Dit zijn Europese soorten, maar komen uit zuidelijke regio’s waar het waar het warmer en droger is dan het gebruikelijk in Nederland was. De verjonging is in groepen van 10 tot 30 stuks onder geplant in open eiken- en grove dennenbos. Deze boompjes hadden een lengte van 1,5 tot 2 meter hoog om de kans te minimaliseren dat ze door reeën opgegeten worden. Als bescherming tegen veegschade kreeg de verjonging ook een boomwikkel. In het voorjaar zal de verjonging een startbemesting met steenmeel meekrijgen.

Resultaat
In totaal zijn 300 boompjes aangeplant, 100 van elke soort. Medewerkers van Staro hebben handmatig met de spade geplant. De locaties zijn vastgelegd op kaart in GIS om de locaties te kunnen monitoren. Boomhazelaar, peervormige lijsterbes en elsbes hebben een goede houtkwaliteit en in de toekomst biedt deze verjonging dan ook mogelijkheden om kwaliteitsbomen op te snoeien.

Vergelijkbare projecten

leaf