adviseurs voor natuuren buitengebied

0492 450 161

hakhout

In het verleden was hakhout het belangrijkste bostype. Nu moet er hard aan getrokken worden om deze cultuurhistorische beheervorm in ere te houden. Of het nu gaat om eiken op de droge zandgronden, essen op de rijke gronden of berken- en elzen in de beekdalen, zonder uitzondering herbergen ze bijzondere natuurwaarden.

Vroeger was er voor al het hakhout wel een afzetmarkt. Uit de Griendcultuur werd hout voor onder andere vlechtwerk en waterstaatkundige werken geoogst. Eikenhakhout was van belang voor de lederindustrie en elzenhakhout vond afzet als brandhout en voor de productie van houtskool en bonenstaken.

Nu de kosten van het oogsten van hakhout vele malen hoger zijn dan de opbrengst van het hout wordt de hakhoutcultuur bedreigd. Daarmee staan ook de bijbehorende natuurwaarden onder druk. Gelukkig is er de laatste jaren meer aandacht voor hakhout en zijn er flinke subsidies voor het beheer. Mochten die ooit wegvallen, dan is deze cultuurhistorische beheervorm weer afhankelijk van standvastige beheerders.

Staro Natuur en Buitengebied
Staro Natuur en Buitengebied heeft behoorlijk wat eiken-, berken- en elzenhakhout in de terreinen waar ze vaste beheerder is. We hebben daardoor goede ervaring opgedaan met het afzetten van hakhout. We kennen de mogelijkheden en onmogelijkheden en weten hoe hakhout zonder schade en efficiënt kan worden afgezet. Het afvoeren van het hout inclusief tak- en tophout staat bij ons voorop om zo veel mogelijk voedingstoffen af te voeren. In natte gebieden gaat onze aandacht ook altijd uit naar de kansen voor hydrologisch herstel van de vaak verdroogde systemen.

Wilt u meer weten over hakhout of direct offerte aanvragen? Mail dan naar erik@starobv.nl of bel 0492 - 450 161

Staatsbosbeheer Natuurmonumenten BTL Dura Vermeer Gemeente Boxmeer Klokgroep Gemeente Boxmeer gemeente Gennep port of Rotterdam Bureau Verkuylen gemeente Cranendonck gemeente Helmond BTL advies gemeente Bergeijk Heijmans Pouderoyen Compagnons Pro Persona Rijksvastgoedbedrijf Talis Van Oord Waterschap Aa en Maas gemeente Gemert-Bakel
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten