adviseurs voor natuuren buitengebied
Slechts zelden gaan plannen niet door vanwege de bescherming van planten, dieren of natuurgebieden. Als er beschermde natuurwaarden aanwezig zijn kan een vergunning of ontheffing worden aangevraagd. In het kader van natuurwetgeving voert Staro Natuur en Buitengebied tal van studies uit naar de effecten van ruimtelijke ontwikkelingen op natuur en landschap.
Het behoud en de versterking van natuur is gebaat bij een consistente aanpak en blijvende aandacht. De manier om dat te borgen is het vastleggen van het natuurbeleid.
Met ecologisch onderzoek wordt een gebied in kaart gebracht. Op deze manier wordt een goed beeld verkregen van de natuurwaarden en aanwezige flora en fauna. Staro Natuur en Buitengebied voert jaarlijks vele en verschillende soorten ecologische onderzoeken uit. Op basis van de resultaten worden afwegingen gemaakt. U krijgt vervolgens een helder en onderbouwd advies over uw plannen.
Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt zeker voor inrichtingsprojecten in Nederland. Zorgvuldig omgaan met bestaande cultuur- en natuurwaarden en maatregelen treffen om deze waarden te behouden, verbeteren en/of vergroten is een uitgangspunt. Belangrijk hierbij is dat geen nadelige effecten op de omgeving ontstaan. Een zorgvuldig proces start met een passend advies en eindigt met een tevreden oplevering.
Natuur in Nederland is gebaat bij heldere beleidskeuzes. Alleen vanuit een helder beleid met daaraan gekoppelde budgetten kan natuur als niet economisch gestuurde functie behouden en versterkt worden. Als een overheid, hoog of laag, zich terugtrekt uit het beleidsveld natuur heeft dit direct gevolgen voor investeringen die nodig zijn de kwaliteit en het areaal in stand te houden. Natuurontwikkeling is gebaat bij een lange termijnvisie en een heldere beleidslijn.
Om de waarde die bos, natuur en landschap in Nederland hebben te behouden, is goed beheer essentieel. Staro Natuur en Buitengebied heeft veel ervaring op het gebied van beheerplanning en de begeleiding en uitvoering van beheermaatregelen. We maken daarbij gebruik van onze brede academische kennis van ecologie. We bieden kwaliteit, zorgen voor praktisch uitvoerbare plannen en een betaalbaar beheer.
Opdracht
De gemeente Gemert-Bakel bezit ongeveer 420 hectare natuur. Het grootste gedeelte daarvan is bos. De natuurterreintjes zijn enkele kleine heide terreinen en de oever van de Bakels Plassen. Hier is de afgelopen jaren een mooie overgang van water via heide naar bos ontwikkeld. Sinds 1999 heeft Staro Natuur en Buitengebied opdracht de bossen en natuurterreinen van de gemeente te beheren. Van planning tot en met financieel beheer en financiële verantwoording.
Aanpak
Jaarlijks wordt een werkplan opgesteld. Uitgangspunt voor het natuurbeheer en bosbeheer is een sluitende begroting. Gedurende het jaar worden de bossen en natuurterreintjes onderhouden. Daaronder vallen onder andere:
+ houtoogst
+ prunusbestrijding
+ onderhoud wegen en paden
+ onderhoud routes en slagbomen
+ verjonging
+ begeleiden boomplantdag
+ externe communicatie
Direct na het einde van het jaar wordt de winst & verliesrekening van het beheer opgemaakt en wordt financieel verantwoording afgelegd.
Resultaat
De bossen zijn in ruim tien jaar tijd behoorlijk veranderd. Waar eerst voornamelijk grove den in eenvormige opstanden het beeld bepaalde, wordt oud bos nu afgewisseld door groepen jong bos. Eik en met name berk spelen in de verjonging een belangrijke rol. De eenvormige ontsluiting is op bepaalde delen afgesloten en er zijn een aantrekkelijk ‘slingerpad’ en mountainbikeroute dwars door de opstanden aangelegd. Het bosbeheer is met een positief financieel resultaat uitgevoerd.
![]() |
Deze week heeft onze stagiaire het veldwerk uitgevoerd voor haar onderzoek. Ze onderzoekt het verschil in bodemcomp… https://t.co/1hbjsth6oI |
![]() |
Wat staan die jonge populieren er in het #Horsterwold toch fantastisch bij. Wat een groeikracht! Succesvolle bosver… https://t.co/xcCCYUz65D |