adviseurs voor natuuren buitengebied
Slechts zelden gaan plannen niet door vanwege de bescherming van planten, dieren of natuurgebieden. Als er beschermde natuurwaarden aanwezig zijn kan een vergunning of ontheffing worden aangevraagd. In het kader van natuurwetgeving voert Staro Natuur en Buitengebied tal van studies uit naar de effecten van ruimtelijke ontwikkelingen op natuur en landschap.
Het behoud en de versterking van natuur is gebaat bij een consistente aanpak en blijvende aandacht. De manier om dat te borgen is het vastleggen van het natuurbeleid.
Met ecologisch onderzoek wordt een gebied in kaart gebracht. Op deze manier wordt een goed beeld verkregen van de natuurwaarden en aanwezige flora en fauna. Staro Natuur en Buitengebied voert jaarlijks vele en verschillende soorten ecologische onderzoeken uit. Op basis van de resultaten worden afwegingen gemaakt. U krijgt vervolgens een helder en onderbouwd advies over uw plannen.
Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt zeker voor inrichtingsprojecten in Nederland. Zorgvuldig omgaan met bestaande cultuur- en natuurwaarden en maatregelen treffen om deze waarden te behouden, verbeteren en/of vergroten is een uitgangspunt. Belangrijk hierbij is dat geen nadelige effecten op de omgeving ontstaan. Een zorgvuldig proces start met een passend advies en eindigt met een tevreden oplevering.
Natuur in Nederland is gebaat bij heldere beleidskeuzes. Alleen vanuit een helder beleid met daaraan gekoppelde budgetten kan natuur als niet economisch gestuurde functie behouden en versterkt worden. Als een overheid, hoog of laag, zich terugtrekt uit het beleidsveld natuur heeft dit direct gevolgen voor investeringen die nodig zijn de kwaliteit en het areaal in stand te houden. Natuurontwikkeling is gebaat bij een lange termijnvisie en een heldere beleidslijn.
Om de waarde die bos, natuur en landschap in Nederland hebben te behouden, is goed beheer essentieel. Staro Natuur en Buitengebied heeft veel ervaring op het gebied van beheerplanning en de begeleiding en uitvoering van beheermaatregelen. We maken daarbij gebruik van onze brede academische kennis van ecologie. We bieden kwaliteit, zorgen voor praktisch uitvoerbare plannen en een betaalbaar beheer.
Opdracht
De gemeente Helmond werkt samen met Waterschap Aa en Maas aan het realiseren van een aantal Ecologische verbindingszones (EVZ’s). Een daarvan betreft Goorloop-zuid. De gemeente heeft Staro Natuur en Buitengebied gevraagd de eerder opgestelde visie om te zetten in een concreet inrichtingsplan en bestek. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente en het waterschap.
Aanpak
Om de benodigde gegevens te verzamelen heeft een veldinventarisatie plaatsgevonden en zijn verschillende zaken ingemeten. Aan de hand van verkregen informatie vanuit de gemeente en het waterschap zijn dwarsprofielen getekend en is een uitvoeringsplan opgesteld. Hierbij is onder andere rekening gehouden met de doelsoorten kamsalamander, kleine en grote modderkruiper en drijvende waterweegbree. Om rekening te houden met flora en fauna tijdens de uitvoering is als bijlage bij het uitvoeringsplan een ecologisch werkprotocol opgesteld. Aangezien Goorloop-zuid deels door een park loopt is ook gekeken naar de mogelijkheden voor recreatie.
Resultaat
Ten behoeve van beekherstel aan de Goorloop wordt de stroomsnelheid door het aanpassen van de oevers en het aanbrengen van houtclusters en stobben vergroot. Er zijn poelen aangelegd en op twee stukken zijn meanders aangebracht en is de loop deels gedempt. Naast realisatie van gewenste stroomsnelheid met de bijbehorende dynamiek ontstaat door deze maatregelen grotere diversiteit in biotopen en een gevarieerdere vegetatie wat gunstig is voor flora en fauna. Met betrekking tot recreatie zijn in het park Ganzewinkel natuurlijke speelaanleidingen voor kinderen voorzien. Er zijn boomstammen over de loop gelegd en zwerfkeien zijn aangebracht als stapstenen.
Heeft u vragen, wilt u advies over ecologische verbindingszones of direct een offerte aanvragen? Mail dan naar erik@starobv.nl of bel 0492 – 450 161
![]() |
Vandaag planten we leuke soorten in de gemeentebossen van Zeewolde: zwarte noot, fladderiep, haagbeuk, beuk, eik, k… https://t.co/aBk4Sv8ziL |
![]() |
Word jij onze nieuwe collega? @StaroTweet zoekt ter versterking van het team een Adviseur ecologie. Zie de vacature… https://t.co/n9zFpADvyJ |