adviseurs voor natuuren buitengebied
Slechts zelden gaan plannen niet door vanwege de bescherming van planten, dieren of natuurgebieden. Als er beschermde natuurwaarden aanwezig zijn kan een vergunning of ontheffing worden aangevraagd. In het kader van natuurwetgeving voert Staro Natuur en Buitengebied tal van studies uit naar de effecten van ruimtelijke ontwikkelingen op natuur en landschap.
Het behoud en de versterking van natuur is gebaat bij een consistente aanpak en blijvende aandacht. De manier om dat te borgen is het vastleggen van het natuurbeleid.
Met ecologisch onderzoek wordt een gebied in kaart gebracht. Op deze manier wordt een goed beeld verkregen van de natuurwaarden en aanwezige flora en fauna. Staro Natuur en Buitengebied voert jaarlijks vele en verschillende soorten ecologische onderzoeken uit. Op basis van de resultaten worden afwegingen gemaakt. U krijgt vervolgens een helder en onderbouwd advies over uw plannen.
Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt zeker voor inrichtingsprojecten in Nederland. Zorgvuldig omgaan met bestaande cultuur- en natuurwaarden en maatregelen treffen om deze waarden te behouden, verbeteren en/of vergroten is een uitgangspunt. Belangrijk hierbij is dat geen nadelige effecten op de omgeving ontstaan. Een zorgvuldig proces start met een passend advies en eindigt met een tevreden oplevering.
Natuur in Nederland is gebaat bij heldere beleidskeuzes. Alleen vanuit een helder beleid met daaraan gekoppelde budgetten kan natuur als niet economisch gestuurde functie behouden en versterkt worden. Als een overheid, hoog of laag, zich terugtrekt uit het beleidsveld natuur heeft dit direct gevolgen voor investeringen die nodig zijn de kwaliteit en het areaal in stand te houden. Natuurontwikkeling is gebaat bij een lange termijnvisie en een heldere beleidslijn.
Om de waarde die bos, natuur en landschap in Nederland hebben te behouden, is goed beheer essentieel. Staro Natuur en Buitengebied heeft veel ervaring op het gebied van beheerplanning en de begeleiding en uitvoering van beheermaatregelen. We maken daarbij gebruik van onze brede academische kennis van ecologie. We bieden kwaliteit, zorgen voor praktisch uitvoerbare plannen en een betaalbaar beheer.
Opdracht
Aan de aanleg van de nieuwe 80 km verbinding ‘Grenscorridor N69’ is een gebiedsimpuls gekoppeld, onder andere voor het gebied Einderheide. De gemeente Bergeijk is op zoek naar een goede uitwerking van de Gebiedsimpuls Einderheide en wil tot een gedegen en breed gedragen plan op hoofdlijnen komen. De opgave van de gemeente is helder; een belangrijke stap gezet in voorbereiding van de Gebiedsimpuls Einderheide, waarbinnen ook aandacht is voor de Molenstraat en de versterking van het natuurnetwerk in de gemeente door de aanleg van de EVZ.
Aanpak
Op basis van de eerste plannen die in de offertefase zijn gepresenteerd, heeft een uitgebreide veldinventarisatie en bureaustudie plaatsgevonden. Daarna is een plan op hoofdlijnen opgesteld waarna de routestructuren in het veld zijn nagelopen en enkele boringen zijn gedaan ten behoeve van groeiplaatsbeoordelingen. Tijdens het proces is intensief overlegd met de gemeente en zijn stakeholders uitgedaagd inbreng te leveren.
Ontwikkeling van routestructuren, beleving (LandArt & LandMark), bosverjongingen, bosranden en ecologie zijn op posters gepresenteerd. De uitwerking is nauwkeurig, maar de presentatie van de ontwerptekeningen heeft een schetsmatig karakter. Dit maakt stakeholders duidelijk dat er nog ruimte is voor aanpassing en dat de plannen ‘kneedbaar’ zijn.
Resultaat
Het eindproduct bestaat uit zeven posters waarop het inrichtingsplan, opgesteld met GIS, is weergegeven met bijbehorende gedetailleerde dwarsprofielen, sfeerbeelden, visualisaties en grondboringen. De posters bestaan uit één overzichtsposter van het plangebied: `Van blinde vlek naar kruispunt´ met alle te nemen maatregelen en zes posters waarin deze maatregel per onderdeel zijn uitgewerkt:
1. LandMarks: uitkijktoren, vleermuistoren en vleermuisportalen
2. Routes: realiseren en verbinden van fiets-, ruiter- en ATB-routes
3. Molenstraat: toepassen van verlichting en het realiseren van
een enkelzijdige bomenrij
4. Bosranden en bosverjongingen
5. EVZ: ecologische verbindingszone en grote bremraapreservaat
6. LandArt & boscafé: landArt wandelroute door het bos met
Koning Kyrië thema
Naast de posters is er een kostenraming opgesteld die per onderdeel inzicht geeft in de realisatiekosten. De posters zijn op meerdere informatieavonden in combinatie met een PowerPoint presentatie gepresenteerd aan belanghebbende partijen.
![]() |
Vandaag planten we leuke soorten in de gemeentebossen van Zeewolde: zwarte noot, fladderiep, haagbeuk, beuk, eik, k… https://t.co/aBk4Sv8ziL |
![]() |
Word jij onze nieuwe collega? @StaroTweet zoekt ter versterking van het team een Adviseur ecologie. Zie de vacature… https://t.co/n9zFpADvyJ |