adviseurs voor natuuren buitengebied

0492 450 161

houtoogst

Met de afnemende subsidies voor bosbeheer is er meer aandacht voor de houtproductiefunctie van het bos. Om die functie te versterken zijn met name soortensamenstelling en bijgroei van belang. Het geld komt echter pas vrij bij de verkoop en de oogst van het hout. Staro Natuur en Buitengebied kan u bij de houtoogst begeleiden.

Verkoop
Op moment dat houtoogst aan de orde is, is een goede kennis van de houtmarkt en de kwaliteiten van de verschillende houthandelaren van belang. Een goede voorselectie en een inschrijving door meerdere houthandelaren zorgt ervoor dat de juiste prijs wordt bedongen en het bos in een goede staat wordt achtergelaten.

Begeleiding tijdens uitvoering
Wanneer de houtoogst daadwerkelijk plaatsvindt is een goede begeleiding belangrijk. De machinisten moeten de gewenste routing kennen en de plaatsen waar hout gestapeld mag worden. Daarnaast moeten ze gewezen worden op elementen die voor recreatie en natuur van belang zijn. We zorgen ervoor dat de houtoogst met inachtneming van de Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer plaatsvindt. Een praatje op zijn tijd zorgt voor een goede sfeer en extra inzet.

Ieder waar hij recht op heeft
Staro Natuur en Buitengebied is er grote voorstander van om de hoeveelheid hout die vrijkomt bij de houtoogst ‘aan de weg’ te bepalen. Het meten van stapels is objectief en nauwkeurig. Andere methodes zoals het ‘meten op stam’ of afrekenen op basis van ‘uitlossing’ zijn minder betrouwbaar en werkbaar gebleken.

Staro Natuur en Buitengebied
Staro Natuur en Buitengebied verkoopt jaarlijks partijen hout die vrijkomen uit de eigen beheren. Daarnaast organiseren we de houtoogst voor onder andere Defensie en verschillende particuliere landgoederen. We kennen de markt goed. Zakelijkheid maar ook redelijkheid staan bij verkoop en uitvoering voorop. Het is ons doel dat de eigenaar een zo hoog mogelijke, maar reële prijs voor zijn hout krijgt en dat het bos en de paden in goede staat worden achtergelaten.

Staatsbosbeheer Natuurmonumenten BTL Dura Vermeer Gemeente Boxmeer Klokgroep Gemeente Boxmeer gemeente Gennep port of Rotterdam Bureau Verkuylen gemeente Cranendonck gemeente Helmond BTL advies gemeente Bergeijk Heijmans Pouderoyen Compagnons Pro Persona Rijksvastgoedbedrijf Talis Van Oord Waterschap Aa en Maas gemeente Gemert-Bakel
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten